Door: Jan Ligthart (LC)
Tegenstanders van het Van der Valk-hotel langs de A32 in Heerenveen doen opnieuw een beroep op de politiek. Sta geen hotel toe aan de rand van woonwijk Skoatterwâld en parklandschap Oranjewoud.
De komst van het hotel in Heerenveen speelt al sinds 2016, toen het familiebedrijf zich met een plan meldde bij de gemeente. Sindsdien stond Van der Valk meerdere keren op de politieke agenda.
Ondanks weerstand van ondernemers en omwonenden koos de raad in 2019 voor de locatie naast de toegangsweg van de wijk Skoatterwâld. Drie jaar later gingen de raadsleden ook akkoord met het ontwerp: een laag en langgerekt gebouw van 30 meter hoog.
Inmiddels ligt het gekozen terrein nog altijd braak. Ondernemer Paul van der Valk kan pas met de bouw beginnen als het omgevingsplan gewijzigd is. Die procedure start dit jaar. Tegenstanders kunnen waarschijnlijk rond de zomer hun bezwaren indienen tegen het plan. De gemeente verwacht dat het hotel niet eerder dan in 2029 gebouwd kan worden.
Bezwaren zijn er nog
Deze week werd tijdens de commissievergadering duidelijk dat tegenstanders zich nog niet hebben neergelegd bij de komst van Van der Valk. Vertegenwoordigers van bewoners, bedrijven en belangenclubs spraken in om raadsleden te overtuigen de bouw van het hotel met 140 kamers te keren.
Omwonenden hebben onder meer zorgen over de verkeersoverlast. Ze vinden een hotel van deze omvang niet passen bij de enige toegangsweg naar Skoatterwâld. „De verkeerssituatie is nu al zorgelijk”, aldus Piet Boonstra, die namens een groep bewoners spreekt.
De insprekende bewoners zien liever woningen of een huisartsenpraktijk op de strook tussen de sportvelden van VV Heerenveen en de Oranje Nassaulaan. „Daar is wel een groot gebrek aan in Heerenveen. Niet aan hotelkamers.”
Koopovereenkomst
Dat de gemeente onlangs een koopovereenkomst sloot met Van der Valk is bij de groep bewoners in het verkeerde keelgat geschoten. „We zijn kritisch op de gevolgde planologische procedure”, zegt bewoner Marten van der Tempel. „Door eerst de overeenkomst te sluiten en daarna met het bestemmingsplan te starten is er geen sprake meer van een eerlijke belangenafweging. De gemeente heeft het belang van Van der Valk vooropgesteld.”
Belasting op Oranjewoud
Jan Hylkema, voorzitter van de werkgroep Vorstelijk Oranjewoud, voerde het woord namens organisaties en bedrijven in Oranjewoud, zoals Museum Belvédère, plaatselijk belang en Staatsbosbeheer. Uit onderzoek is volgens Hylkema gebleken dat het hotel aan de rand van het parklandschap tot fors meer bezoek zal leiden in Oranjewoud. 15.000 tot 20.000 extra bezoekers waar Oranjewoud volgens Hylkema niet op zit te wachten, vooral vanwege de druk op de natuur en het verkeer. „Ik zie het hotel al een speciaal ‘Oranjewoud-arrangement’ aanbieden.”
Vorstelijk Oranjewoud, maar ook omwonenden en directeur van het Parkhotel Tjaard Tjitte de Wolff hopen de politiek in Heerenveen te overtuigen om alsnog te kiezen voor een plek langs de A7. Bijvoorbeeld een plek op het industrieterrein. „Van mij hoeft het hotel helemaal niet komen, dat begrijpt u”, zegt hoteleigenaar De Wolff. „Maar als het hotel komt, dan bepaalt Van der Valk dat niet. Dat bepaalt u als raad.”
Valk hoort erbij
Wethouder Jaap van Veen had zich tijdens de commissievergadering gestoord aan de verwijten die de gemeente kreeg van insprekers. Bijvoorbeeld over de gevolgde procedure en de kansen die inwoners en raadsleden hebben gekregen om zich over het plan uit te spreken. Die mogelijkheden zijn er volgens Van Veen sinds 2016 volop geweest.
De wethouder wil daarom voorkomen dat het proces teruggaat in de tijd. Hij voelt er niets voor om nog een keer naar alternatieve locaties te kijken of om weer een peiling te houden onder omwonenden. Bovendien komt het omgevingsplan later dit jaar opnieuw op de agenda. Van Veen wees verder op de gunstige economische positie van de regio Heerenveen. „Daar hoort een Van der Valk gewoon bij.”
Nieuwe waterberging voor komst Van der Valk
Op de grond waar het Van der Valk-hotel in Heerenveen moet komen, ligt nu nog een watergang, die voor de bouw zal moeten worden gedempt. Om dit te compenseren wil de gemeente Heerenveen een nieuwe waterberging creëren tussen de A32 en de Domela Nieuwenhuisweg. Het stuk grond ter hoogte van de schoollocatie van Aeres ligt braak en er zijn volgens de gemeente geen andere plannen voor. Het college moet het bestemmingsplan in dit gebied wel wijzigen om de waterberging mogelijk te maken.