‘Geen hotel bij de A32’ FOTO: SIMON BLEEKER
Ingezonden bericht (LC)
In het recente artikel in de deze krant over de voortgang van de plannen voor een Van der Valk-hotel langs de A32 in Heerenveen wordt duidelijk dat de wethouder, Jaap van Veen, doof lijkt voor de bezwaren van zijn eigen inwoners (LC 13 januari). Met deze bijdrage wil ik als verontruste wijkbewoner aandacht vragen voor de zorgwekkende gang van zaken rondom dit omstreden project.
Het begon in 2016, toen het Van der Valk-concern zijn plannen indiende bij de gemeente. Sindsdien is er weerstand geweest van zowel ondernemers als omwonenden. Desondanks koos de raad in 2019 voor de locatie aan de toegangsweg van de wijk Skoatterwâld. Echter:
Hotel geeft te veel druk op bossen
anno 2024 is de situatie dusdanig gewijzigd dat heroverweging plaats moet vinden.
Het probleem is echter niet alleen het hotel zelf, maar ook de gang van zaken eromheen. De gemeente sloot recentelijk een nieuwe koopovereenkomst met Van der Valk, waarbij de voorwaarden eenzijdig in het voordeel van Van der Valk zijn gewijzigd. Zo krijgt Van der Valk extra tijd, tot 2029, om de plannen uit te werken.
De omwonenden maken zich zorgen over verkeersoverlast en zien liever woningen of bijvoorbeeld een gezondheidscentrum op de betreffende strook grond. Daarnaast wijst een onafhankelijk onderzoek, nota bene door Heerenveen zelf ingezet, dat een hotel op die plaats te veel druk geeft op de bossen van Oranjewoud en daar 15.000 tot 20.000 extra bezoeken genereert.
Kortom: geen hotel bij de A32. Zo nodig zou een locatie aan de A7 beter zijn. Ten eerste omdat het dan beter bereikbaar is vanaf de drukkere snelweg. Daarnaast is het een versterking van het bedrijventerrein, waarvoor een Van der Valk-hotel ook meer bedoeld is. Een locatie die veel logischer is, ook als je kijkt naar Van der Valk-hotels elders in Nederland. Dus niet aan de rand van parklandschap Oranjewoud en niet aan enige uitvalsweg van de woonwijk Skoatterwâld, waar zo’n vijfduizend mensen wonen.
Nog zorgwekkender is het feit dat de gemeente, zo betoogden ook insprekers tijdens een commissievergadering over dit onderwerp, onjuist is omgegaan met de planologische procedure.
De gemeente heeft het structuurplan voor dit gebied eind 2021 gewijzigd. Wonen en maatschappelijke functies zijn daarin geschrapt, terwijl in de oorspronkelijke visie, ooit prijswinnend en door de gemeenteraad omarmd, heel duidelijk is omschreven hoe Skoatterwâld gestructureerd moest worden. In deze nieuwe visie past absoluut geen groot, lelijk hotel.
Een aantal gerenommeerde advocatenkantoren staat te popelen om een zaak te beginnen tegen de gemeente. Dat zou inwoners van Heerenveen op onnodig hoge juridische kosten jagen.
Het lijkt erop dat de wethouder zich niet laat leiden door de stem van zijn inwoners. De raadsleden moeten nu politiek lef tonen en hem terugfluiten, voordat het een langdurige juridische strijd wordt.
Raadsleden moeten er voor zorgen dat Heerenveen niet met een onomkeerbare erfenis blijft zitten. Een erfenis waarin de belangen van de inwoners niet serieus zijn genomen en waarin de lokale gemeenschap de dupe wordt van een bouwproject en de tunnelvisie van het gemeentebestuur.
PIET BOONSTRA
bezorgde bewoner van woonwijk Skoatterwâld in Heerenveen